ΕΠΑΛ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

 

"ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΣΙΠΟΣ"

 

ΑΡΧΙΚΗ

ΓΕΝΙΚΑ

ΤΟΜΕΙΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

 

Το Σχολείο

 

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Ευεργέτης του Σχολείου

Αναστάσιος Τσίπος

Ίδρυση των Τεχνικών Σχολών της Σιάτιστας

Είναι γεγονός ότι στη χώρα μας η Τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση άρχισε να αναπτύσσεται με το Ν.Δ.. 3971/1959, όταν χωρίστηκε σε τρεις βαθμίδες: Κατώτερη, Μέση και Ανώτερη. Τοτε συστήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας Γενική Δ/νση Επαγγελματικής Εκπ/σης, ιδρύθηκε η ΣΕΛΕΤΕ και το Ζάνειο Πειραματικό Τεχνικό Γυμνάσιο.  Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 στη Σιάτιστα το Ταπητουργείο που λειτουργούσε χρειάστηκε κτίριο για στέγαση.Ο δήμαρχος Μιλτιάδης Στρακαλής ζήτησε από τους συλλόγους Σιατιστέων της Αμερικής να βοηθήσουν για την ανέγερση Ταπητουργείου. Την πρόταση υιοθέτησαν οι Σύλλογοι της Αμερικής, ο Πρόεδρος Σιατιστέων Νέας Υόρκης Κ. Κλεινίας απευθύνθηκε στα μέλη, ενώ αμέσως ο Αναστάσιος Τσίπος πρόσφερε στους τρεις συλλόγους Ν.Υόρκης, Μπράντφορτ και Μπούφαλο από 5000 δολάρια στον καθένα, υποσχόμενος διπλασιασμό σε περίπτωση συγκέντρωσης διπλασίου ποσού και πρότεινε να ανεγερθεί κτίριο όπου θα στεγαζόταν το Ταπητουργείο, το Εργαστήριο για εκμάθηση Γουναρικής και η Τεχνική Σχολή για εκπαίδευση των νέων της Σιάτιστας και της περιοχής σε τεχνικές ειδικότητες. 

 

     Ο Αναστάσιος Τσίπος γεννήθηκε στη Σιάτιστα το έτος 1900. Φοίτησε έως την Β΄ τάξη του Τραμπαντζείου Γυμνασίου και σε ηλικία 16 ετών μετανάστευσε στην Αμερική, όπου απέκτησε τεχνική κατάρτιση σε σχολές του Ντιτρόιτ και Μίσιγκαν. Προσλήφθηκε στο εμπορικό τμήμα της εταιρείας «Τζένεραλ Μότορ ». Με την σκληρή δουλειά, την τιμιότητα του και την ευθύτητα του χαρακτήρα του καταξιώθηκε ως αντιπρόσωπος στην Μ.Ανατολή. Από το έτος 1926 αποχώρησε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, αφού επί 36 χρόνια εργάστηκε στην εταιρεία.

    Ήδη από το 1960 είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την γενέτειρα του την Σιάτιστα όπου είχε εντοπίσει την έλλειψη σχολών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Εκτός από την ίδρυση και ανέγερση των Τεχνικών Σχολών χορήγησε κατά καιρούς στους ναούς, στην ύδρευση, στα φιλανθρωπικά ιδρύματα και σε άλλα κοινωφελή έργα.

     Το 1971-1972 χορήγησε δύο εκατομμύρια δραχμές για την ανέγερση πτέρυγας στο Τραμπάντζειο Οικοτροφείο, με σκοπό τη στέγαση των μαθητών της Τεχνικής Σχολής. Τότε  το Οικοτροφείο επονομάστηκε «Τραμπάντζειον-Τσίπειον  Οικοτροφείον » μαθητών του Τραμπάντζειου Γυμνασίου και μαθητών Τεχνικών Σχολών Αναστάσιος Τσίπος. Ανακηρύχθηκε από τον Δήμο της Σιάτιστας ευεργέτης και κατά την ημέρα της θεμελίωσης του Τεχνικού Σχολείου, στις 19 Αυγούστου 1962, του επιδόθηκε από τον δήμαρχο Μιλτιάδη Στρακαλή το σχετικό ψήφισμα. Στις 9 Νοεμβρίου 1972 ο Υπουργός Παιδείας Νικόλαος Γκαντώνας του απένειμε δίπλωμα «τιμής και αναγνώρισης προς διαρκή έπαινον», για την συμβολή του στην Τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση και για όλα τα έργα ευποιίας. Επίσης το 1976, η Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότης βράβευσε τον ευεργέτη με χρυσό μετάλλιο για το πολύπλευρο κοινωνικό του έργο. Η Σιάτιστα ευγνωμονούσα  έστησε την προτομή του δίπλα στην προτομή του πατέρα του.

     Η Σιάτιστα ευτύχησε, χάρη στην προσφορά του αείμνηστου μεγάλου ευεργέτη Ιωάννη Τραμπαντζή, να αποκτήσει Γυμνάσιο από το 1888, όταν σε ολόκληρη την Μακεδονία λειτουργούσαν τρία μόνο Γυμνάσια, στην Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες και στο Μοναστήρι. Συνεχιστής όμως του Ιωάννη Τραμπάντζη υπήρξε ο αείμνηστος Αναστάσιος Τσίπος. Όταν ο Τραμπάντζης αποφάσισε να χτιστεί Γυμνάσιο στη Σιάτιστα είχε εκφράσει την ιδέα το Γυμνάσιο να έπαιρνε την μορφή πρακτικής ή τεχνικής σχολής. Τότε υπερίσχυε ο θεωρητικός χαρακτήρας των εκπαιδευτηρίων και το Γυμνάσιο ακολούθησε το δρόμο όλων των Γυμνασίων όπου είχαμε θεωρητικό-κλασικιστικό προσανατολισμό. Ότι όμως δεν έγινε το 1888 υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τσίπου, ύστερα από 74 χρόνια, το 1962. Ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί παράλληλα με το ιστορικό Τραμπάντζειο και η Τεχνική Σχολή.

     Ένας ακόμη ευεργέτης της Σιάτιστας, ο Δημήτριος Ιωαννίδης εκδήλωσε την επιθυμία μέρος της περιουσίας του να διατεθεί στην ίδρυση επαγγελματικής σχολής το 1906. Τότε δεν τελεσφόρησε η ίδρυση. Έρχεται λοιπόν ο Αναστάσιος Τσίπος και υλοποιεί αυτή τη σκέψη της ίδρυσης Τεχνικοεπαγγελματικής Σχολής, ως συνεχιστής των προκατόχων του ευεργετών Τραμπατζή και Ιωαννίδη.

 

Κατωτέρα και Μέση  Τεχνική Σχολή Σιάτιστας

Η ίδρυση της Δημόσιας Κατωτέρας Τεχνικής Σχολής Σιάτιστας έγινε το Φεβρουάριο του 1962, ενώ με απόφαση του τότε Υπουργού Παιδείας Γρηγορίου Κασιμάτη , τέθηκε σε λειτουργία το σχολείο από 1ης Σεπτεμβρίου 1962 με τμήματα ηλεκτροτεχνιτών και μηχανοτεχνιτών τριετούς φοίτησης, με  Α’ και Β’ Τάξη.Ο Αναστάσιος Τσίπος ικανοποημένος από την επιτυχημένη λειτουργία της Σχολής, ανέβασε την προσφορά σε 40000 δολάρια και κατέβαλε στους αδελφούς Κανατσιούλη τη δαπάνη των σχεδίων.Η θεμελίωση της Σχολής έγινε στις 19 Αυγούστου 1962 σε μια επιβλητική τελετή , παρουσία του ευεργέτη, του προέδρου Ανωτ. Εκπ/κού Συμβουλίου Δημ. Χατζή , του βουλευτή Στεφ. Νάτσινα και λοιπών επισήμων από τον μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Πολύκαρπο και τους μητροπολίτες Καστορίας και Γρεβενών.Πρώτα  κτίστηκαν τα εργαστήρια , κατόπιν το κύριο κτίριο, το οποίο αργοπόρησε λόγω κυβερνητικών μεταβολών και τελικά εγκαινιάστηκε στις 4 Νοεμβρίου 1967, ημέρα εορτασμού της απελευθέρωσης της Σιάτιστας. Η όλη δαπάνη στοίχισε δέκα εκατομμύρια δραχμές, από τις οποίες τα 40.000$, δηλ. 1200000 δρχ.  δωρεά του Τσίπου προς τον ΟΣΚ. Με ενέργειες του ευεργέτη η εταιρεία Τζένεραλ Μότορς πρόσφερε εργαλεία και όργανα για την εκπαίδευση αξίας 300000 δραχμών. Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας στις 19-12-62, το σχολείο πήρε την επωνυμία «Δημόσιον Τεχνικόν Σχολείον Επαγγελματικής Εκπ/σης Σιατίστης Αναστάσιος Τσίπος», εις αναγνώρισιν της γενναιοδώρου προσφοράς του ομογενούς Αναστασίου Τσίπου προς το Τεχνικό τούτο σχολείο.

 

Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο (ΤΕΛ)

Στο τέλος της δεκαετίας του ’70 έγινε εμφανέστερη η ανάγκη αναδιάρθρωσης της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Η μεγάλη βιομηχανική και τεχνολογική πρόοδος και η εμφάνιση νέων επαγγελμάτων, δημιούργησαν την ανάγκη προσανατολισμού των νέων προς τα διάφορα επαγγέλματα. Από την άλλη πλευρά η αύξηση του αριθμού των αποφοίτων της Μέσης Εκπαίδευσης έδειχνε ότι δεν ήταν δυνατό όλοι να βρίσκουν θέσεις σε Ανώτερες και Ανώτατες Σχολές. Έτσι η πολιτεία, παράλληλα με την αναδιοργάνωση της Γενικής Εκπαίδευσης και το χωρισμό σε δύο αυτοτελείς κύκλους(Γυμνάσιο-Λύκειο) προχώρησε στη συστηματική οργάνωση της Τεχνικής και Επ/κής Εκπαίδευσης. Με το θεσμικό νόμο 576/77 μπήκαν οι βάσεις και η Μέση Τεχνική Εκπαίδευση χωρίστηκε στις Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές (2ετούς φοίτησης) και στα Τεχνικά και Επαγγελματικά Λύκεια (3ετούς φοίτησης). Στις Τεχνικές Σχολές εισάγονταν οι απόφοιτοι τριταξίου Γυμνασίου και οι απόφοιτοι Κατωτέρων Τεχνικών Σχολών, ενώ στα Τεχνικά- Επαγγελματικά Λύκεια εισάγονταν με εισιτήριες εξετάσεις απόφοιτοι τριταξίου Γυμνασίου.Στη Σιάτιστα αρχικά λειτούργησε από το σχολικό έτος 1979-80 έως το 1983 η Τεχνική Σχολή με διευθυντές τους Δημήτριο Μπάτζιο και Αθανάσιο Βακαλόπουλο και με 43 πτυχιούχους ηλεκτρολόγους. Από το σχολικό έτος 1981-82 ξεκίνησε η λειτουργία του Τεχνικού και Επαγγελματικού Λυκείου και ειδικότητες στους τομείς Ηλεκτρολογικό, Μηχανολογικό, Οικονομία – Διοίκηση, και Γεωργοκτηνοτροφικό. Το Λύκειο διηύθυναν οι : Αναστάσιος Δάρδας, Αντώνιος Σιδηρόπουλος, Βασίλειος  Οικονόμου, Δημήτριος Μπάτζιος, Βασίλειος Κωτίδης, Χριστόδουλος Πήτας, Κωνσταντίνος Χιόνος και Μιχάλης Δαϊναβάς. Στα δεκαοχτώ χρόνια λειτουργίας του ΤΕΛ, από το 1981 ως το 1999, που καταργήθηκαν όλοι οι τύποι Λυκείων και θεσμοθετήθηκε το Ενιαίο Λύκειο, πήραν απολυτήριο-πτυχίο 973 μαθητές, από  τους οποίους οι 346 Ηλεκτρολογικού τομέα , οι 244 Μηχανολογικού, οι 284 Οικονομίας και Διοίκησης και οι 99 Γεωργοκτηνοτροφικού.

 

Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο (ΤΕΕ) 

Με το νέο νόμο 2640/1998, την ενιαιοποίηση των Λυκείων και τη δημιουργία των Τεχνικών-Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ), τα οποία χωρίζονται σε δύο κύκλους σπουδών (διετούς φοίτησης στον Α’ κύκλο και ενός έτους στο Β’ κύκλο), λειτουργεί εδώ το ΤΕΕ από το 1999 με διευθυντή το Μιχάλη Δαϊναβά και τομείς Ηλεκτρολογικό, Μηχανολογικό, Οικονομίας-Διοίκησης και από το 2003-04 Πληροφορικής. Έως σήμερα πήραν πτυχίο από τον Α’ κύκλο 163 μαθητές( 50 ηλεκτρολόγοι, 41 μηχανολόγοι, και 72 Οικονομίας-Διοίκησης) και από το Β’ κύκλο 110 ( 37 ηλεκτρολόγοι,, 16 μηχανολόγοι και 57 Οικονομίας-Διοίκησης). Από τα Τεχνικά Εκπαιδευτήρια της Σιάτιστας που συμπλήρωσαν σαράντα χρόνια ζωής, με όλες τις μορφές και τύπους σχολείων, πήραν τίτλο 2085 μαθητές, οι οποίοι είτε σταδιοδρόμησαν με το πτυχίο τους, είτε συμπλήρωσαν σπουδές σε Ανώτερες και Ανώτατες Σχολές και στελέχωσαν Υπηρεσίες και Επιχειρήσεις.